lørdag, februar 03, 2018

Bilderas (4): Statuer

Statuer er et takknemlig fotoobjekt - de står helt stille og har det aldri travelt. Oslo er dessuten full av dem, det er verdt å ta seg litt tid og se nærmere på dem når man kan. (Med et par åpenbare nyere unntak er informasjon om tittel, kunstner og årstall funnet i boka Skulpturer og minnesmerker i Oslo av Tone Wikborg, utgitt i 1986.)


Det var ikke bare jeg som satt på Kontraskjæret og nøt utsikten over Aker Brygge 1, juledag - Franklin D. Roosevelt sitter der på fulltid (Stinius Fredriksen, 1950)


Det kunne vært meg, ca 1985... Hun tilhører en gruppe på tre figurer - Silent Howlers - av Laura Ford og var en del av Fords utstilling på Akershus festning i fjor.


Sonja Henie har passende nok fått sin statue ved Frogner stadion, hvor det tydeligvis fortsatt kommer beundrere med blomster. (Per Ung, 1986)


Welhaven sitter på sin benk på Riddervolds plass og var godt selskap der jeg satt på min benk med en bok og nøt høstværet. (Gunnar Utsond, 1908)


Camilla Collett i augustsol i Slottsparken (Gustav Vigeland, 1911)


Og reven rasket over snøen i Slottsparken, nærmere bestemt i prinsesse Ingrid Alexandras skulpturpark. (Den geometrisk rev, Sofie Sollid Gjertsen, 2016)


I Birkelunden, med Paulus kirke i bakgrunnen, står det en lite fole og bærer tydelig preg av å ha blitt ridd på av generasjoner av områdets barn. Man får vel anta at kunstner Ørnulf Bast ville satt pris på at arbeidet hans blir verdsatt av så mange... (1953)


Styltemannen ved Bryggetorget hadde plutselig fått jet-stylter og så ut som om han var klar til å ta av. Navnet Utferdstrang føltes plutselig ekstra passende. Måken var derimot ubevegelig uaffisert... (Marit Wiklund, 1989)


Kongen på haugen! P. A. Munch i ny rolle... (Stinius Fredriksen, 1933)


Fortuna står og skuer utover båtene i Frognerkilen (Odd Hilt, 1973)

Ingen kommentarer: