tirsdag, februar 09, 2016

Kulturåret 2015

Opptellinger og lister er alltid litt skumle - det som ser så uskyldig ut enkeltvis blir så avslørende samlet. Enhver "Slik sparer du penger"-artikkel med respekt for seg selv vil fortelle hvor mye penger en latte om dagen blir i løpet av et år, for eksempel. I mitt tilfelle ville det ikke blitt store summen, men jeg har sluttet å føre oversikt over hvor mange bøker jeg kjøper. Ignorance is bliss, selv om bokhylla knaker stadig mer faretruende. Andre ting det sikkert er tryggest å ikke regne for mye på er hvor mange timer som soses bort foran tv og pc, mengden sjokolade som går med i året eller, som niese på 8 lurte på forleden, hvor mange vesker jeg egentlig har...

Likevel satte jeg meg ned med fjorårets almanakk for å sjekke hvor mye kultur jeg egentlig fikk med meg i fjor. Jeg visste jo at det var en del (det sier strengt tatt seg selv når man gjerne er ute minst et par ganger i uka), men 109 var litt mer enn jeg trodde... Det skal dog sies at jeg bruker et nokså vidt kulturbegrep som inkluderer både nyttårsfeiringen på Skansen og lesing av historiske taler på Litteraturhuset (mens vm-rennene i Falun er holdt utenfor, så utvidet er ikke definisjonen), men likevel et greit resultat. Det trenger kanskje ikke være noe mål å toppe det i år, selv om jeg ligger godt an så langt.

Det Norske Teatret er - ikke overraskende - det stedet jeg avlegger flest besøk. 27 ganger la jeg turen innom der i fjor, for å få med meg 21 forskjellige stykker og andre arrangementer. Halve kongeriket rakk jeg å få med meg fem ganger (det blir en sjette gang også...), og både Brand og Sweeny Todd trengte reprisevisninger. Jeg føler også at jeg gjorde mitt for å hjelpe operaen til publikumsrekord med mine 23 visitter, fordelt på 11 operaer, seks konserter, fire balletter og to andre arrangementer. Her var gjengangerne La Traviata og Carmen (at begge disse hadde samme svenske tenor i en ledende rolle er selvfølgelig helt tilfeldig. Jada.)


Åtte øyne i hverandre, fire munner rundt et bord - den dysfunksjonelle opera-varianten...

Abonnement hos Filharmonien var sterk medvirkende til at jeg fikk med meg dem 12 ganger i fjor. Jeg er fortsatt ikke veldig bevandret i klassisk musikk, så det varierer litt hvor bevisst jeg er på akkurat hva jeg faktisk ser, men det er litt av gleden ved det, å oppleve ting jeg kanskje ikke ville sett ellers. Sibeluis' Finlandia var et av høydepunktene, dessuten fikk jeg med meg flotte solister som Marita Sølberg, Vilde Frang, Solveig Slettahjell, Håvard Gimse og David Hansen. Sistnevnte var jeg på intet mindre enn tre konserter med i høst (relatert sidekommentar: Barokkmusikk! Her er det et gryende kjærlighetsforhold under oppseiling.) og kårer ham herved til kulturårets mest velkledde. Det er ikke ofte en solist har tre jakkeskift i løpet av en konsert - og hvilke jakker!

Årets sterkeste stykke var Klassen vår på Nationaltheatret - vond og viktig. Store Studio, Slottskapellet og Kolben kulturhus ble føyd til på listen over scener jeg nå har besøk, og jeg noterer med glede at trenden med at komikere fra de britiske øyer legger turen til Norge fortsetter. Jeg fikk videreført mine nødvendige juletradisjoner med Nordic Tenors og Oslo Fagottkor, men savnet det like tradisjonelle sommershowet til fagottene. Det er heldigvis tilbake i år, og billetter er forlengst sikret.

I utenlandsavdelingen var det, med unntak av Jimmy Carr og kirkekonsert i Edinburgh, Sverige som gjaldt. Ikke minst var det det store året for svenske operaer.Kristina från Duvemåla ble gjensett både på Göteborgsoperan og på Circus i Stockholm, det ble sommertur til Wermlandsoperaen med Monterverdis l'Orfeo, høstferie med Top Hat på Malmö opera og Peter Jöback på Malmö arena og nyttår med La Bohéme på Kungliga Operan i Stockholm. Med operabesøket i Stockholm har jeg ikke bare besøk fire av Sveriges fem operahus (bare Norrlandsoperaen i Umeå mangler), jeg har også besøkt fire av de fem nordiske nasjonaloperaer. Hvilket betyr at Reykjavik bør inn på reiseplanen snart - noen som vet om de spiller La Bohéme neste nyttår...?

9. februar i fjor hadde jeg rukket ni forestillinger, så langt i år er jeg oppe i 13. Det ligger an til å bli et nytt, innholdsrikt kulturår...


**oppdatert 09.02.15 - det ble påpekt at jeg hadde glemt tre konserter...**

Kulturåret 2015 fullstendig (tror jeg...) liste:

Det Norske Teatret
Brørne Løvehjarte
Brand (2)
Lucky Happiness Golden Express
Det merkelege som hendte med hunden den natta
Mor Courage
Vi som føler annleis
Sweeny Todd (2)
Bikubekveld Stephen Sondheim
Bikubekveld opera - Sigve Bøe, Eli Kristin Hansveen
Frå landevegen
Fugletribunalet
Shockheaded Peter
Krapps siste spole
Halve kongeriket (5)
Eg heiter Bente
Bu betre
Elva som deler byen
Fulle folk
Soga om Egil Skallarimson
Kven er redd
Forsmak Tenk om

Operaen
Barberern i Sevilla (o)
Peer Gynt (o)
Carmen (2) (o)
Aleksander Nohr (k)
Fiore Lecture Show - Lohengrin
Lohengrin (o)
Viva la mamma (o)
Markuspasjonen (k)
Påskekonsert Espen Langvik (k)
Carmen (b)
La Traviata (2) (o)
Halvdan Sivertsen (k)
Askepott (b)
Hamsunballader Ingeborg Kosmo (o)
Katja Kabanova (o)
Manon (b)
Tone Kummervold (k)
Back to the future (b)
Den flyvende hollender (o)
Jingle Horse (s)
Solistenes julekonsert (k)

Nationaltheatret
Natten er dagens mor
Revisoren
Skylight
Morgen og kveld
6 roller søker en forfatter
Klassen vår
Helikopter

Thorshovteatret
En får vera som en er
Dido og Aeneas

Oslo Nye
Chicago (2)

Centralteatret
Lenge leve livet
Kari Svendsen

Konserthuset
Filharmonien (12)
-Marita Sølberg, Solveig Slettahjell, Håvard Gimse, Vilde Frang, David Hansen
-Finlandia
Bugge Wesseltoft
Nordic Tenors
Ingrid Bjørnov og Øystein Sunde
Karoline Krüger og Sigvart Dagsland

Folketeatret
Sean Lock
Kevin Bridges

Drammen teater
Nordic Tenors

Sentrum scene
Oslo fagottkor + Stabsmusikken

Litteraturhuset
Edouard Louis
Kim Leine og Kjell Westö
Barnfrihet - boklansering, debatt
Astrid Lindgren - brevsamling og biografi
Hanne Vibeke Holst og Åse Linderborg
Gina Krogh lest av Gisken Armand

Slottskapellet
David Hansen

Ridehuset
Stabsmusikken, Yngve Søberg, Arve Tellefsen
Stabsmusikken @ the movies

Universitetes aula
David Hansen, Barokkanerne

Latter
Jon Richardson
Raske Menn

Store Studio
Come Shine, KORK

Kolben kulturhus
Evita

Lilleborg kirke
Oslo Fagottkor

Sagene kirke
Solveig Slettahjell

Göteborgsoperaen
Kristina från Duvemåla

St. Giles' Cathedral
St. Giles' Cathedral Choir

Edinburgh Playhouse
Jimmy Carr

Wermlandsoperaen
L'Orfeo

Skansen
Allsång - Tommy Körberg. Kristina från Duvemåla
Tolvslaget

Malmö Arena
Peter Jöback - I love musicals

Malmö opera
Top Hat

Kungliga Operan Stockholm
La Bohéme

Circus Stockholm
Kristina från Duvemåla

Ingen kommentarer: