fredag, oktober 09, 2015

Nesten alle kan få (se) Halve kongeriket

Det begynte med rykter og antydninger. Små hint i sosiale medier. Stikkordene inkluderte Are Kalvø, Ingrid Bjørnov, ny musikal, Det Norske Teatret. Det dukket opp bilder av Charlotte Frogner og Ola G. Furuseth som kronprinsparet i full bryllupsstas. Det var visstnok en sammenheng. Kongelig satire-musikal? Martin Kolberg var visst involvert? Dette kunne jo ikke gå galt...

Billetter ble bestilt tidlig, men selvfølgelig hev vi oss likevel på da det kom tilbud om prøveframsyning. En uke før premièren, ikke helt ferdigskrevet, noen av musikerne hadde bare vært med noen dager og Are Kalvø lovet fra scenekanten at om gjennomkjøringen gikk smertefritt uten avbrytelser eller suffli-behov underveis skulle han invitere alle både på scenen og i salen til å komme og bo hos ham. Det slapp han, men vi kom ut av salen utslitte og forgråtte av latter og dro sporenstreks hjem og bestilte nye billetter - det var jo ikke snakk om å vente i over tre uker på å se det ferdige resultatet.

 Kveldens allvitende og allmektige forteller er Martin Kolberg, som leder oss gjennom tid, rom og Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, hvor alle store kjærleiksforteljingar er innom. Joda, stol på Martin - kjærleiken kjem. Til komitéen kommer også vår idealistiske heltinne Anne frå Søndre Gløpen, nyinnvalgt på Stortinget i 1997 og klar for å kjempe for nettopp kjærleiken.  Etter et par år på tinget blant politikkens ukjente grå masse byr det seg endelig en (svært uventet) mulighet - inn til komitéen ramler det tre unge amerikanere, tidligere studievenner av konprins Haakon på Berkeley. De har lest om det nært forestående giftermålet med denne Mett.. Mærritt? og er alle overbevist om at det egentlig er de som en den rette for Haakon. Det kreves bare et par små lovendringer - og her kan vel komitéen være behjelpelig...?

Vi er et kvarters tid (kanskje? Man mister lett tidsfølelsen når man sitter i mørket og har det gøy) og et variert utvalg latterutbrudd inn i handlingen, og det er nå det virkelig tar av. For hva ville egentlig skje hvis kronprinsen ville gifte seg med en mann? Eller med ei ghetto-jente? Hva ville folket si? De geistlige? Kongeparet? Politikerne? Det er vanskelig å si så mye mer uten å røpe alt for mye, men det er er mange fantastiske parodier (min favoritt er Siv Jensen) og hylende morsomme opptrinn å se fram til - tre svært alternative versjoner av det berømmelige intervjuet hvor Mette-Marit tok et oppgjør med fortiden, blant annet. Samt en scene som for alltid vil forandre ditt syn på Martin Kolberg - jeg sier ikke mer...

...om akkurat den scenen, vel å merke. Litt mer om Martin Kolberg, aka Niklas Gundersen, må jeg nok si. Han kan alt, vet alt og fryser jevnlig historien - fortrinnsvis når flest mulig har minst en fot i luften - for å forklare og utdype. Det er han som sitter på alle hemmelighetene som nå avsløres foran øynene på oss. Og selvfølgelig er alt sant, for, tross alt - Eg er Martin Kolberg. Eg har ikkje fantasi.

Av Haakons tre friere er det Peter som får mest oppmerksomhet. Naturlig nok, uansett hvor mye oppstyr det ville blitt hvis kronprinsen giftet seg med en amerikansk jente, være seg fra topp eller bunn av den sosiale rangstigen, ville det ikke måle seg med det som ville skje hvis han ville gifte seg med en mann. Peter er hillbilly-homo fra Horsefucking Hill (Ikke hans ord - det skjedde berre ein gong!), og ingen har vel båret en hockey-sveis med større overbevisning på denne siden av 80-tallet. Jeg er litt usikker på om det egentlig er en kompliment å si at han kler den, men Bartek Kaminski har jo aldri vært søtere... I liket med SV-dama (som jeg kjenner igjen både meg selv og en god del av mine bekjente i) er jeg prinsipielt veldig for Peter - Han er homofil og utlending, om han også skulle vere bittelittegranne muslim så går det for meg!

...og da skal jeg ikke si mer - løp og se!


Forbrukertips: Anbefalt aldergrense ca 20 - som med all annen satire og parodi bør man kjenne til originalen for å få skikkelig utbytte. Ungdomsskoleelevene som fylte halve salen da jeg var der syntes ikke det var så gøy - ikke så rart når de ikke engang var født da Haakon og Mette-Marit giftet seg og neppe hadde så stor kjennskap til de politiske forholdene hverken da eller nå.

Ingen kommentarer: