fredag, november 08, 2013

Hjemmet og vi

Samlingen min med nostalgiske livsstilbøker (med bidrag for husmoren, de nygifte, ungdommen, de unge piker og alle som trenger en innføring i skikk og bruk,samt to tobindsverk for den moderne kvinne, de burde jeg jo også blogge om en dag...) har fått et nytt medlem.


Et gigantverk på over 1000 sider fra 1955 med tittelen Hjemmet og vi lå på et loppemarkedbord - sånn kunne det jo ikke fortsette. Boka er i følge forordet et forsøk på å samle råd og erfaringer på de fleste områder som angår familiens liv. Her finnes artikler som Om å kjøpe og forkjøpe seg, Hus og hage - et harmoniske hele, Kunsten i hjemmet, Den gifte kvinne i samfunnet, Skjønnhetspleie er sunnhetspleie og Vi med kunstneriske evner, samt mangt og meget om innredning, barneoppdragelse, husstell og håndarbeid, for å nevne noe.


Mannen skal også ha sin omsorg i denne tiden, ikke minst må middagen være klar som vanlig.

Det skal dog sies at det i kapittelet om svangerskap også understrekes at siden den gravide kvinne ofte kan være labil og nærtagende kreves det takt, fintfølelse og overbærenhet av hennes omgivelser. Hun bør få kjenne at hennes nærmeste, særlig ektemannen, forstår hennes tilstand og hele tiden står ved hennes side med oppmuntring og hjelp. Og en mann som svikter sitt ansvar levnes svært liten ære: Det er oppriktig synd på den ugifte gravide kvinne selv om hun er skyld i sin stilling, men den dypeste skyggen hviler over de menn som svikter når det kommer til spørsmål om ansvar og konsekvenser. 


Kaminen min! Bygården jeg bor i er bare noen få år eldre enn boka, og kaminen - egentlig beregnet på koks - er helt lik...


En enkel og stilig turjakke i poplin

En riktig snasen herremann - og han kan røyke og se i kameraet samtidig...
Mer fra kapittelet om menn og klær:

Det har gått sørgelig tilbake med sansen for å være velkledd, vi kan merke en amerikansk tendens til skjødesløshet i stil og snitt. Dette gjelder begge kjønn.[...] Vi må tilbake til stilen og kle oss slik at det også er pent.Televisjon eller fjernsynet har vunnet stor utbredelse i mange land og er på trappene her hjemme også [...] når tiden omsider er inne da fjernsynsapparatene erobrer de norske hjem, vil det ikke minst stå til oss selv om fjernsynet skal bli en ny teknisk velsignelse eller årsak til økt passivitet.

Teknikkens moderne farer truer i kapittelet som egentlig handler om radiolytting. For mye film og bilder i undervisningen var heller ikke bare et gode:

Mange barn er så vant til å få stoffet inn i hjernen gjennom bilder at de har mistet evnen til å fordype seg i det skrevne ord, de har ofte ikke tålmodighet til å konsentrere seg om tekstene i skolebøkene.

Pussig hvordan ting gjentar seg...

Ingen kommentarer: