søndag, oktober 20, 2013

100 år (og litt til) og like stri

Søndag 7. oktober fylte Det Norske Teatret 100 år. Det ble feiret med åpent hus, gatefest og forestillinger på flere scener. Som hyppig gjest på teatret hele året måtte jeg jo være med på festen. 


Jeg var ikke den eneste, det var vanvittig mye mennesker. Da vi møtte opp litt før 11 for å sikre oss billetter til dagens gratisforestillinger, gikk køen allerede langt oppover gata. Ubekreftede rykter skal ha det til at den på en tidspunkt nærmet seg Domkirken. 


Vi sto i kø en drøy time, da vi endelig nådde det forgjettede land (også kalt billettutdelingen) var alle omvisningene fulle. Men vi fikk med oss en musikalkavalkade på hovedscenen, hvor Paul Åge Johannesen som Javert serverte dagens heldekkende gåsehud og bergenseren Jon Bleiklie Devik tolket erketrønderen Bør Børson til stor jubel (måtte han vaske munnen med såpe etterpå...?).  Senere på dagen fikk vi også med oss en kortversjon av et av de første stykkene teatret satte opp, Ervingen av Ivar Aasen (Aasen som musikalforfatterer - hvem hadde trodd...!), og jubileumsstykket 100 år er ingenting - en vandreforestilling bygget rundt oppsetningen av Jeppe på Berget i 1913.


Jeppe på Berget utløste det som senere har blitt kjent som Teaterslaget - målungdom og riksmålsstudenter slåss i gatene slå blodet sprutet, og det skal ha vært opp mot 20 000 i gatene. Da snakker vi engasjement for språk og teater!


Teaterslaget (i nen veldig forkortet og koreografert utgave) ble framført flere ganger i løpet av jubileumsdagen. Hver gang endte det med at nynorskungdommen triumferte og svingte teatrets røde flagg - og inspirerte enkelte(...) til å nynne en nynorsk musikalslager som også bringer tankene til røde flagg og spektakulære slagsmål.

Kan du høyre folket syng...

Ingen kommentarer: