søndag, september 23, 2012

Kulturmåned august 2012

Jajaja, me har juksa litt og hoppet over noen måneder for å late som jeg er ajour. De manglende kommer nok... kanskje... etterhvert... *venter på inspirasjon*

Parkteatret, Moss: Ta meg med
Musikal basert på visene til Halvdan Sivertsen og Jan Eggum, med bl.a. Frank Kjosås, Kjersti Elvik og Nils Christian Fossdal i rollene? Joda, det høres ut til å være verdt en omvei hjem fra jobb, det...

Utgangspunktet for både handling og scenografi er ganske enkelt: fem mennesker som bor i samme hus, bak hver sin dør -cue romantiske forviklinger. Etter en innledende presentasjon (hvor alle som kan sin Eggum umiddelbart konkluderer med at selvfølgelig må det bli Per og Lise til slutt) består hele stykket kun av sanger, kjente og ikke fullt så kjente. Hverken karakterene eller handlinger går veldig dypt, det balanserer ganske hårfint på kanten til klisjéer innimellom, men det er egentlig ikke så farlig -dette er feelgood-teater, og det er godt satt sammen.

Av høydepunktene kan nevnes Fossdals herlige Det finnes ei som synes at jeg er pen, Elviks tolkning av Eggums Telefon og Kjærlighetsvisa fra Ida Halten Worsøe (samt sistnevntes fantastiske ansiktsuttrykk idet hun delvis påkledt sniker seg ut fra en av naboene -katt og fløte er nærliggende assosiasjoner). Stalkernes nasjonalsang (for de internasjonale stalkerne er det The street where you live fra My fair lady som gjelder, for de som måtte lure...) Du kjenner ikkje meg blir i Kjosås' tolkning ikke det minste creepy, bare søt. Han henter ved et par anledninger også fram sitt mest fortvila og triste ansiktsuttrykk, sist sett i all sin prakt i Hair.

Stykket skal etterhvert på Norgesturne -følg med i en lokalavis nær deg...


Kulturkirken Jakob: Music for a While
Gruppa Music for a While, med bl.a. Tora Augestad og Mathias Eick, har tidligere spesialisert seg på Kurt Weil. Nå har de spredt nettet litt videre og beveget seg inn i mer klassisk terreng. På denne konserten, som var en del av Oslo Kammermusikkfestival,spilte de begge deler (og jeg hadde ønsket meg et program med oversikt over stykker og komponister, selv om de var flinke til å fortelle hva de spilte underveis). Deilig musikk, Augestad har fantastisk stemme. Konserten gikk forøvrig samtidig med OL-finalen i håndball  -jeg er godt fornøyd med prioriteringen.
 Operaen: Brenden Gunnell og Oslo Simfonietta
Franz Schuberts Winterreise. Dvs, det var det det egentlig ikke var - det var Hans Zenders versjon av Schubert, en versjon så forskjellig fra originalen at det heller var snakk om en nykomposisjon med noen elementer fra Schubert -sa han fra Oslo Kammermusikkfestival som introduserte konserten. Han visste sikkert hva han snakket om. Jeg er ikke like klassisk bevandret, så selv om jeg innimellom hørte ting som virket for moderne til å være Schubert, kunne de lurt meg... Det sto en tenor og sang vakkert og uttrykksfullt (Gunnell synger med hele kroppen, helt ned i tærne) på tysk om kjærlighetssorg, snø og kulde -hvem som hadde komponert det var ikke så viktig... Stilig bruk av lys, forøvrig.


 Operaen: Den øde øya

To søstre har vært strandet på en øde øy i 13 år. Den yngste husker intet annet liv og er lykkelig, den eldste egner all sin tid til sorg og bitterhet over ektemannen som hun tror forlot henne. Så enkelt er det selvfølgelig ikke, og en dag dukker ektemannen og en annen mann opp på leting etter dem. Forviklinger, misforståelser, oppklaringer og lykkelig slutt.

Morsom enakter av Joseph Haydn, med sydhavsscenografi og orkesteret i hawaii-skjorter. Særlig Amelie Aldenheim som yngstesøster Sylvia imponerer, dessuten må den fantastiske mekaniske skilpadden nevnes...

"Den øde øya" anbefales for operanybegynnere (og andre, for all del). Kort, morsom, lettfattelig og fin musikk

Litteraturhuset: Fruen fra havet
 "Nora går, Hedda skyter seg. Hvorfor blir Ellida?" Dette var utgangspunktet da Riksteatret inviterte til paneldebatt i forkant av premieren på Fruen fra havet. Teatersjef Ellen Horn, professor i psykologi Siri Gullestad, Ibsen-forsker Vigdis Ystad og regissør Anne-Karen Hytte diskuterte, skuespillerne Marianne Nielsen og Lasse Kolsrud leste fra stykket og en fullsatt sal lyttet. Spennende!

Operaen: Fiore Lecture Show - Madama Butterfly 
Operaens musikksjef John Helmer Fiore kåserte, fortalte, spilte, opplyste og underholdt entusiastisk om Madama Butterfly -de forskjellige versjonene, handlingen, bakgrunnen, de japanske sangene Puccini brukte, hvilke tanker som ligger bak årets oppsetning osv osv osv.  Morsomt å høre på, og kjekt å ha i bakhodet da jeg så den uka etter -selv o0m jeg ikke husket alt...

Ingen kommentarer: