tirsdag, august 10, 2010

Til de nygifte


I 1960 gikk 20 "ledende Oslo-fimaer" sammen som en liten bok som en hilsen til nye brudepar -en "praktisk oppslagsbok med svar på en rekke av de problemer som vil reise seg for dere i denne tiden". I tillegg til en presentsjon av hvert firma og deres tjenester, inneholder boka artikler som "Stadig erobre hverandre på ny", "Velkledt fra innerst til ytterst", "Drømmen om eget hus", "Hun skal bli mor" og "Takt og tone". Alle skrevet av fagfolk, for eksempel er kapittelet om "Hans garderobe" skrevet av den kjente designeren William. I den forbindelse vil jeg gjerne framhevet et sitat: 
Smokingen brukes altfor sjelden [...] På bedre restauranter burde vi bruke smoking, likeså i teater. Så skaper vi litt avstand fra hverdagen.

Hør, hør! Ja til flere menn i smokng i teatrene! Og skal mennene gå i smoking, må jo damene følge opp -ingen rosa onepice, takk...Bilen damene drømmer om -en FIAT "600" -er en skikkelig bil, oppsiktsvekkende rimelig og usedvanlig lett og sikker å kjøre -hilser Norsk Auto AS.

I kapittelet om bil og bilhold konkluderes det med at Bilalderen er kommet for å bli. Av ekstrautstyr anbefales sikkerhesseler (burde være obligatorisk i enhver vogn), samt sovesetebeslag (et ord som gir null treff i google...) om man bruker bilen som soveplass på langturer.
Kapittelet om "Det gode kjøkken" og den tilhørende reklamen fra Glasmagasinet om viktigheten av å velge sine kjøkkenredskaper med omhu (Husk det er Deres daglige arbeidsredskap som husmor det gjelder. [...] Ta dem god tid, se på varene, spør om priser, forlang demonstrasjon. Våre ekspeditriser synes det er bare moro når De er interessert)  er i sin helhet rettet mot husmoren -mannen eneste oppgave er åpenbart å inspisere...


Aftenposten må jo være en selvfølge i ethvert hjem - den uunnværlige avis for den aktive mann og den våkne kvinne som vil holde seg saklig orientert på alle livets felter.En god kone unner mannen å lese avisen før han haster avsted til kontoret (mens hun leser litt over skulderen hans, så hun kan svare på hans kommentarer. Etterpå kan hun nyte avisen i fred og ro med en ekstra kopp kaffe. Og det er viktig at hun er velkledt til frokosten -intet er mere deprimerende for en morgenfrisk, nybarbert mann enn en kone iført en halvskitten, falmet morgenkjole.

En stor takk til den som donerte denne til Fretex...

4 kommentarer:

Sulvis sa...

For en fantastisk bok! Jeg burde nesten få låne den, he, he! Føler jeg har litt å løære ...

Hanna sa...

Hehe vanvittig bra!! Ligner veldig på den eg fekk låne av mor før eg skulle gifte meg...... Den hadde dei fått før dei skulle gifte seg tidleg på 70 tallet. Me gjorde sikkert mye feil i følge den boka ja. Skal sjekke om mor har den enda når eg er på vitjing neste gong.

sol sa...

Herlig!

Anne-Lill sa...

Den boka skulle jeg gjerne hatt i bokhylla mi ja...