fredag, mai 22, 2009

En kjekk pike

En kjekk pike er:

Alltid:
Varmhjertet, kjærlig
hjelpsom og ærlig
real og grei
går aldri av vei
for litt motbør iblant.
For hun vet det er sant
at bare en vinner over seg selv
ender det godt og ordner seg lell!

Aldri:
Sippet og sur
langsint og lur
furten og slem
lumpen mot dem
som er små. Og hissig og lei.
Ja, si meg oppriktig:
Rammer det deg?
For er du blant dem som er gretne og vrine
så skynd deg å legg' om!
Det ber

tante TrineMed dette formanende og oppbyggelige lille verset åpner Alle pikers nye bok av Titt Fasmer Dahl. Her finner man alt en ung pike på slutten av 40-tallet trengte å vite, enten det dreide seg om selskalpsleker, fremmedord, skjønnhetstips eller framtidsplaner.


Lage mat må jo enhver ung pike kunne, og her er oppskrifter på både middager, sauser og kaker. Selvfølgelig ledsaget av noen velvalgte ord: Nå tenker du kanskje som så, at skitt, om nå grøten blir svidd eller sausen klumpet, så spiller det ikke noen rollenår vi bare skal spise den selv. Men i grunnen er det dumt å tenke slik. Det krever nemlig ikke det spor mer arbeid å lage god mat, bare litt mer omtanke.

Gaver kan man også lage selv, for eksempel et stoppeskrin av en gammel konfekteske -Hvis mor skulle ha noe slikt fra før krigen, så tigg endelig esken fra henne - et leketog av gamle prospektkort til lillebror og klypepose til mor, hun blir nemlig aller mest glad for en gave som gjør det lettere for henne å holde orden. Eller lær deg potettrykk, så er gaveproblemet løst.

Mønster på dukkeklær må man jo også ha... Og drøm ikke om pudder og leppestft, vask håret minst hver fjortende dag og drikk ikke til maten -vent til du er ferdig med å spise. Sånt blir det kjekke piker av.

3 kommentarer:

Kjersti Marie sa...

Å, som jeg er glad jeg ikke var barn på 40-tallet...

HildeSol sa...

Synes du ikke det høres festlig ut? ;)

Kjersti Marie sa...

Nei!